Güneş dünyanın temel enerji kaynağıdır. Çevremizdeki enerji kaynaklarına baktığımızda bunların hemen hemen hepsinin kaynağının güneş olduğunu görürüz. Aydınlatmadan su döngüsü ile yağışların oluşmasına, rüzgarın esmesinden dalgalara kadar her türlü kaynak güneşin varlığına bağlıdır.
Güneş hem ısı hem ışık kaynağıdır. Güneşten gelen ısıyı su ısıtma, konut ısıtma, soğutma veya havalandırma gibi alanlarda kullanıyoruz. Yemek pişirme, sera ısıtma, havuz ısıtma, ürün kurutma gibi uygulamalarda da güneşin ısısından faydalanıyoruz.
Güneşin bir diğer kullanım alanı da elektrik üretimidir. Birçok yarı iletken, fotovoltaik etkiye sahiptir ve güneşten aldığı ışığın etkisi ile elektrik üretebilmektedir. Bu enerji hemen kullanılabildiği gibi akü gibi bir depolama sisteminde saklanıp lazım olduğu zamanlarda da kullanılabilir. Bu sistemleri elektriğin gerekli olduğu her alanda kullanabiliriz.
Güneş Enerjisinden Elektrik Nasıl Elde Edilir?
Çatıda güneş enerjisi, ‘fotovoltaik’, yani güneş ışığının enerjiye dönüştürülmesini ifade eden bir ilkeye dayanan enerji üretim teknolojisidir.
Güneş panelleri, yüzeylerine gelen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren yarıiletken maddelerdir. Yüzeyleri kare, dikdörtgen, daire şeklinde biçimlendirilen güneş panellerinin alanları genellikle 1.6 m² civarında, kalınlıkları ise 2 – 4 cm arasındadır.
Güneş panlerilleri fotovoltaik ilkeye dayalı olarak çalışırlar, yani üzerlerine ışık düştüğü zaman uçlarında elektrik gerilimi oluşur. Panelin verdiği elektrik enerjisinin kaynağı, yüzeyine gelen güneş enerjisidir. Güneş enerjisi, güneş panelinin yapısına bağlı olarak % 5 ile % 20 arasında bir verimle elektrik enerjisine çevrilebilir.
Güç çıkışını artırmak amacıyla çok sayıda güneş hücresi birbirine paralel ya da seri bağlanarak bir yüzey üzerine monte edilir, bu yapıya güneş paneli ya da fotovoltaik paneli adı verilir. Güç talebine bağlı olarak paneller birbirlerine seri ya da paralel bağlanarak bir kaç watt’tan megawatt’lara kadar sistem oluşturulur.
Güneş Enerjisinden Elektrik Üretmenin Faydaları Nelerdir?
►Temiz, çevreye ve canlılara zararsız, atık içermeyen enerjidir.
►Güneş enerjisi barışçıl bir enerji kaynağıdır. Petrol, doğalgaz, uranyum ve kömürün aksine, hiçbir zaman güneş savaşları yaşanmamıştır.
►Güneş enerjisi, havanızı kirletmeyen, sürdürülebilir, etkin ve çevre dostu, yenilenebilir bir enerji kaynağıdır.
►Güneş enerjisi gürültü ve görüntü kirliliğine neden olmamaktadır.
►Güneş enerjisinden elektrik üretiminin insan sağlığına zararı bulunmamaktadır.
►Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı hava, su ve toprak kalitesinin korunmasına ve doğal dengenin sürdürülmesine yardımcı olmaktadır.
►Güneş Enerji Sistemleri sessiz, dumansız ve zararsızdır.
►Güneş panellerinin geri dönüşümü mümkündür.
►Tükenmeyen bir enerji kaynağı olan güneş aynı zamanda ekonomik faydalar da sağlamaktadır.
►Güneş enerjisi kullanımı için herhangi bir yakıta ihtiyaç duyulmaz.
►Emniyetli ve güvenilir sistemlerdir.
►Yeni iş imkânları yaratır.
►Güneş panelleri, uzun süreli garantilere ve kullanım ömrüne sahip, sağlam ve güvenilir ürünlerdir.
►Güneş enerjisinden elde edilen elektrik, üretildiği yerde tüketildiği zaman, uzun mesafeden kaynaklanan iletim kayıpları oluşmaz.
►Fotovoltaik paneller hemen hiç bakım gerektirmez Panellerin temizliği için çoğu zaman sadece yağmur bile yeterli olacaktır.
►Üretilen enerjinin fazlası şebekeye satılarak ek gelir bile elde edilebilir.
►Güneş panellerinin çatıya kurulumu çok kolaydır. Bir günde montaj yapılabilir.
►Güneş her sabah doğar, akşam batar. Bu süre içerisinde kullanacağınız tüm enerjiyi üretebilirsiniz
►Depolama sayesinde fazla ürettiğini elektriği ihtiyacınız olduğu zaman 7/24 kullanabilirsiniz.
►Elektrikten yoksun bölgelerde elektrik üretilebilir.
►Güneş enerjisi sistemleri, ışınım yeterli olduğu sürece, bulutlu havalarda bile elektrik üretebilir. Gereken enerji her yerde, her bölgede ve her mevsimde bulunabilir.
Güneş Paneli Nedir ?
Güneş paneli, üzerinde güneş enerjisini soğurmaya yarayan birçok güneş hücresi bulunduran bir enerji kaynağıdır.
6-30 panellik (1000 Watt) bir sistem, ihtiyaç olan yerlerde bir evin, 3000 watt’lık bir sistem ortalama bir binanın tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilir. Endüstri uygulamaları veya elektrik santralleri için binlerce güneş panelinin kullanıldığı büyük sistemler kurulmaktadır. Bir güneş hücresinin performansı verimi ile ölçülür. Aldığı enerjinin yüzde kaçını kullanılabilir elektriğe dönüştürdüğü verimi belirler.
Sadece belli dalga boylarındaki ışık elektriğe dönüştürülebilir, geri kalan büyük miktar hücreyi oluşturan madde tarafından ya emilmekte ya da yansıtılmaktadır. Paneller, mevsimlere bağlı olarak farklı açılarla güneşe doğru yönlendirilerek her mevsimde azami verim alınması mümkün olmaktadır.